maandag 1 februari 2010

Digitale autochtonen over digitale duurzaamheid

Op dit moment zijn het vooral digitale immigranten (of misschien moet ik wel allochtonen schrijven) die zich bezig houden met duurzame digitale toegankelijkheid. De meeste mensen bij archiefdiensten, onderzoeksinstellingen en bibliotheken zijn ruim voor de geboorte van internet en de alomtegenwoordigheid en beschikbaarheid van digitale informatie geboren.
Dat heeft voordelen, want dit zijn ook de mensen die uit ervaring weten dat digitale informatie niet vanzelf toegankelijk en vindbaar is en blijft. Toch is het interessant om te onderzoeken hoe de digitale autochtonen ("digital natives" in het Engels) aankijken tegen digitale duurzame toegankelijkheid.
De Amerikaanse Library of Congress organiseerde een tijdje geleden een workshop met middelbare scholieren over "Digital Preservation", waarbij het er vooral om ging om te achterhalen wat de scholieren belangrijk genoeg vonden om te bewaren (Facebook), wie verantwoordelijk voor het bewaren zou moeten zijn (ieder voor zich) en welke problemen zij nog zagen (selectie).
Hier is het transcript (pdf) van bovenstaand filmpje.

Dit soort workshops zijn niet alleen interessant om te achterhalen hoe digitale autochtonen naar digitale informatie kijken, maar ook hen wat meer bewust te maken van de problemen. Een van de studenten in het filmpje zegt:
“She said ‘once it’s online it’s there forever,’ and I wrote that down because that’s the truth…so, as soon as it’s on the internet it’s saved…”

De herkomst van dit soort ideeën is niet lastig te traceren, want is waarschijnlijk afkomstig van opvoeders die waarschuwen voor de gevaren van het posten van allerlei informatie en foto's op websites als Facebook, Hyves en Twitter. (Zie ook Delete. The virtue of forgetting in a digital age.) Maar het maakt het wel lastiger om hen ook duidelijk te maken dat er nog wel wat problemen kleven aan duurzame digitale toegankelijkheid.

Wie organiseert eens zo'n workshop in Nederland? Misschien is dat wel een mooie stage-opdracht voor een van de studenten van de UvA, HvA of Reinwardt-academie.

2 opmerkingen:

  1. Interessant fenomeen.
    Het zou helemaal mooi zijn als we het kunnen vergelijken met eenzelfde onderzoek onder scholieren van pakweg 20 jaar geleden, met dezelfde vraag. Maar dan over papieren informatie.

    Terzijde: kent iemand een onderzoek naar de daadwerkelijke preserveringswaarde van het internet voor informatie (puur de inhoud, niet de vorm of structuur)? Maw, blijft het altijd wel ergens terug te vinden?
    Mijn ervaringen leren me dat dat niet zo is, maar misschien zoek ik wel niet diepgaand genoeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb begin maart een workshop over privacy op het internet gegeven voor een groep MBO-scholieren. Daarbij kwam bovenstaande thematiek uitvoerig aan bod. Op mijn blog (zie adres onder) heb ik een relaas geschreven, inclusief de presentatie die bij de workshop hoorde. Inmiddels hebben wij het verzoek gekregen deze workshop vaker te gaan geven.

    http://muziekbibliotheek.wordpress.com/2010/03/18/workshop-privacy-op-het-internet/

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.